ja edelleen:
"Tää kaunis kallis kukkanen on Herran pyhä Sana"
Aloitan tämän Kansainvälisen Raamattupäivän kirjoitukseni näillä 1938 vuoden virsikirjasta löytyvän virren 164 sanoilla.Ne kuvaavat kauniisti Jumalan Pyhää sanaa, joka avautuessaan näyttää meille ihmeellisen kauneuden maailman. Opimme tuntemaan Jeesuksen Kristuksen, Vapahtajamme, jossa Gal.2:3:n mukaan ovat kaikki maailman aarteet kätkettyinä". "Olemme siinä onnellisessa asemassa, että saamme lukea Raamattua omalla kielellämme. Tämä mahdollisuus puuttuu vielä monilta kansoilta ja kansanryhmiltä.
Evankeliumin ilosanoma, on tarkoitettu kaikille ihmisille kaikkialla ja vielä kaikkina aikakausina.
Mieleeni on jäänyt joskus kansakoulu ajoilta sellainen asia, että Mikael Agrikola Suomessa ja Olaus Petri Ruotsissa toimivat uskonpuhdistajina. Mikael Agrikola on Suomen kirjakielen isä ja hän myöskin käänsi Pyhän Raamatun suomen kielelle. Tosin en ole aivan varma ,ehtikö hän saattaa vanhan testamentin käännöstyötä aivan loppuun asti. Hänhän kuoli suht. nuorena. Raamatun suomennustyöllään Agricola loi pohjan suomen kirjakielelle. Näin pääsi tavallinen (meikäläinen) kansa perehtymään Jumalan sanaan. Perustelunaan käännöstyölle Agricola käytti kuuluisaa lausettaan: "Kyllä se tuntee suomen kielen, joka, ymmärtää kaikkien mielen.
Raamattu kokonaisuudessaan on suuri kirjasto. Se sisältää myyttejä eli kertomuksia siitä miten maailmankaikkeus, ihmiset, eläimet ja luonnonilmiöt ovat syntyneet.
Historiaa: Esim. Aikakirjat,ja Kuningasten kirjat kuvaavat Israelin kansan historiaa.
Lakeja: Esim.10 käskyä.
Runoja ja lauluja löytyy runo- ja mietekirjojen ryhmästä esim. psalmit, aforismeja esim. sananlaskut.
Julistusta: VT:n profeetat, Jeesus ja Paavali.
Novelleja, esim.Ruutin kirja.
Ennustuksia:Danielin kirja ja Johanneksen ilmestys.
Kirjeitä, esim. Paavalin kirjeet.
Jumalan sana on vahva kalliopohja valkojemme alla. Sen varaan voimme rakentaa niin ajallisen kuin myöskin iankaikkisen tulevaisuutemme.
Ps. 119:105, Sinun sanasi on minun jalkaini lamppu ja valkeus minun tielläni. 2 Piet. 1:19.Niin on nyt meille profeetallinen sana entistäkin lujempi, ja te teette hyvin, jos otatte siitä vaarin niin kuin pimeässä paikassa loistavasta lampusta, kunnes päivä valkenee ja kointähti syttyy teidän sydämissänne.
Mikael Agrikcolan elämäntyön tapahtui 1500-luvulla, jolloin Jumalan uudisstuksen tuulet puhaltelivat kirkollisessa elämässä.Tänä päivänä evankeliumi valloittaa maailmaa paljolti nuorten ja lasten kautta. Me vanhemmat uskovaiset olemme aivankuin jämähtäneet paikoillemme ja unohtaneet tärkeimmän tehtävämme, ilosanoman kertomisen oman aikakautemme ihmisille. Siltä vain tuntuu nyky suomalaista elämää katsellessa. Ei meidän silti pidä voivotella pimeyttä, vaan sytyttää se kuuluisa kynttilä. Ja kun näitä pieniä kynttilöitä syttyy useita, niin johan "valo loistaa" niinkuin Jippii lapset mm. laulavat. Liitin nimittäin tuohon alkuun videon pätkän Jippii kuoron laulusta.Jeesus muuten laittoi lapset meille aikuisillekin esikuvaksi näissä uskon asoissa. Matt. 18:3. Totisesti minä sanon teille: Ellette käänny ja tule lasten kaltaisiksi, te ette pääse taivasten valtakuntaan.
Muuten näitä Jippii kuoroja on suomessa toiminnassa jo yli 100 lapsikuoroa eri kirkkokunnissa ja kristillisissä kouluissa. Suomeksi on julkaistu 8:n äänitettä ja DVD:itä noin 10:n.
Sittemmin laulujen käännöstyössä on ollut jo 86 eri kieltä ja valmiita äänitteitä on 32. Myös ammattimuusikoita on lähtenyt kuorojen toimintaan säveltäjä Lasse Heikkilän innostamana. Lapset ovat vierailleet ulkomaillakin huoltajiensa saattelemina ja myöskin suomessa on vieraillut ulkomaisia Jippii kuoroja.
Jippii lauluissa kaikuu iloinen evankeliumin sanoma lasten laulamana.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti