lauantai 24. kesäkuuta 2017

Juhannus

Elämme parhaillaan keskikesän aikaa ja valmistaudumme keskikesän juhlaan, Juhannukseen.
Muistelen mielessäni lapsuuteni ajan Juhannuksia. Kodissamme siivottiin ehkä vähän vielä  perusteellisemminkin kuin normaaleina viikonloppuina. Myöskin piha siivottiin ja tuotiin nuoria koivuja "Juhannuslimoja" porraspieliin. Se antoi hyvän tuoksun ja juhlavuutta pihapiiriin.
Oli myöskin leivottu pullaa ja äiti ruukasi tehdä myös kaksi kakkua, tumman ja vaalean, kahvileiväksi. Äidillä oli varmaankin mielessä ajatus vieraiden tulosta, koska edessä oli kaksi pyhää.
Siihen aikaan kyllä yleensäkin leivottiin  ja siivottiin viikonlopuksi sen mukaan kuin nyt ehdittin ja jaksettiin. Kotimme oli maalaistalo, niin karjanhoito ynnä kaikki muu siihen liittyvä kuului normaaliin elämän menoon. Ei ollut jääkaappeja eikä pakastimia. Ei viemäreitä eikä "tuomareita". Oli juokseva vesi, kun otit likaämpärin käteesi ja toiseen puhdas vesiämpärin ja lähdit ulos ne kädessäsi. Toisen toit palatessasi tyhjennettynä ja toisen täytettynä.
Esim. maito jäähdytettiin ja säilytettiin lähteessä. Muistanpa, että taloudessa kätettävä maito saatettiin laskea ämpärissä kaivoonkin. Se tosin oli tehtävä hyvin varoen, ettei päässyt vahingossa läikkymään yli."Kun keinot loppuu, niin konstit alkaa".
Sitä työtä ei annettu lasten tehtäväksi, vaikka lapset yleensä osallistuivatkin kaikkeen työhön ikänsä tuomin edellytyksin ja voimiensa mukaan.
Kylläpä ajatukseni lähtivät liitelemään kauemmaksi kuin olin ajatellutkaan muistoihini palata.
Mutta palataan sitten vieläkin kauemmaksi, kuin kenenkään meidän muistimme kantaa.
Kuinkahan moni muistaa kuulleensa, että Juhannuksen päivänsankari Johannes Kastaja menetti päänsä vankilassa jonne hän joutui nuhdeltuaan Herodesta veljensä vaimon, Herodiaan vuoksi.
Johannes oli sanonut, että "sinun ei ole lupa pitää veljesi vaimoa" Raamattu kertoo näistä tapahtumista Markuksen evankeliumin 6:ssa luvussa, jakeissa 21-28.
Oli ollut Herodiaksen syntymäpäiväjuhla menossa jolloin Herodiaan tytär tuli sisään ja tanssi. Se miellytti kuningasta ja hänen pöytävieraitaan. Tästä tämä tapahtumasarja lähti alkuun, joka sitten päättyi Johanneksen kannalta hyvin ikävästi.
Muuten onkin ainoa syntymäpäiväjuhla josta meille Raamatussa kerrotaan.
 Muistetaan Johannesta ja vietetään tätä keskikesän juhlaa silti iloisella mielellä ja oikealla asenteella.
Olihan Johannes suuren ilosanoman tuojan, Jeesuksen edelläkävijä.
HYVÄÄ JUHANNUSTA.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti