sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Jouluevankeliumi

Joulu jatkuu aina Nuutin päivään asti. Siksi haluan vielä jakaa blogiystävilleni Jouluevankeliumin "Tampereen kiälestä" täkäläiseen kiälen käyttöön mukaeltuna. Eikähän  tämä suuri sanoma  rajoitu ainoastaan Joulun aikaan, vaan se on voimassa ja raamatusta luettavissa ympäri vuoden.  Siis tähän tapaan:
1. Kyähäh herrojem metkut tiäletää. Tiätysti tää Aukustus-keisarikin aikonaa kekkas, että kaikkien tarttiskim maksaa jottaiv verroo.
2. Se muuten olikin  siäpäi ensmänen kerta. Aukustuksen apu miähenä hääräs joku Kyrenius vai kekä se ny oli. Se oli sen seudun käskynhaltija.
3. Kaikkien tartti siihen maailman aikaan rahrata itte ne verorahansa semmottelle keruupaikalle, kerta ei viä ollu ennakom pidätyksiä eikä edes maksullista maksupalvelua eikä mittää. Niitä veroja kerättiin siä eri kaupunkeissa.
4. Ne kyä oli nöyrää porukkaa siä suunnalla. Ne totteli hövelisti keisaria. Joka miäs kuulemma lähti talsii justiinsa sille veronmaksu paikalle, mikä oli sille käsketty. Semmosesta kai aika piänestä Nasareeti kaupunkista, jostai Kalilesta ampas liikkeelle yks Joosev. Se lähti vetelee ylämäkee kohti Beetlehemiä, Juuttaan maan Taavetin kaupunkia. Kun se oli meinaan itte sitä Taavetin sukua. Betlehem oli siks varten se Joosevin veronmaksu paikka.
5. Reissussa oli Joosevin kans sen morsiam, Maria.Se vartos lasta.
6. Siä Betlehemissä Maria huamas, että nysse vauvva taitaa syntyäkki.
7. Kaikki Betlehemin matkustajakodit oli täpösen täynnä niitä veronmaksajia, eikä Joosevim perhe ollu saanu kortteeria, ei sittem mistää.  Ne joutu nukkuu jossain  navetassa. Siä tää Marian esikoispoikakin synty.  Maria-äite kääräs sem pilttinsä johki tuukeihin ja nosti sev varovasti nukkuun semmoseen ruakakaukaloon, mistä kotieläimet syä.
8. Jossakin kedolla ihan samoilla nurkilla sattu olleem paimenia yätöissä.
9. Ihan äkkiä tuli ihan kirkasta, keskellä yätä. Paimenet tiätysti ällisteli, että mikä nyo, mutta sitten ne honas enkelij joka seiso siinä niitten edessä ja sano:
10. "Älkää hyvät miähet hualestuko.Muullom meinaa ilonen tiadotus joka kuuluu joka iikalle missä maassa vaa:
11. Tossa Daavidin kaupunkissa ommeinaa justiinsa tänäpänä syntyny Ristus, Vapauttaja.
12. Löydätte sev Vapauttajan kelveesti: Se nääs uinuu tiiviisti kapaloituna yhlem pilttuum perällä."
13. Siihem sammaan syssyyn enkelin taakse ilmesty taivaallista sotaväkkee tiäs kuinka monta komppaniaa ja lutuunaa, ja ne porukalla ylisti Jumalaa:
14." Hunööriä Jumalalle, kerta se tahtoo vaa rauhaa ja kaiken sorttista hyvvää ihmisille maam päällä".
15. Jakka enkelisoltut oli loinassu takasi taivaallisille harjotuskentille, nin siinä paimennusmiästen yä vuorossa alko melkonen kuhina. " Jos mentäski kattoom Petlehemiin mimmosta siä on tapahtunu, meinaan kuh Herra suvaitti meille tommottia ilmottaa."
16. Kauheella höökillä paimenet viuhto sinne navetalle, ja olihan siä toden totta se laps kaukalossa.
17. Nää paimenet siinä sitte selosti sem mitä oli sattunu siä kedolla ja mitä niille oli kerrottu...
18. ....ja kaikki kekkä sen kuuli, oli ihan silmäp pyäreenä.
19. Maria tiätty oli pelkkänä korvana ja paino tarkasti miäleensä mitä kaikkee sanottiin. Sitä se sittem myähemmin pohdiskeli itte tykönänsä.
20. Paimenille juttua piisas sitte kun ne oli palannu töihi. Kilvan ne ylisti Jumalaa, kerta kaikki oli menny sillai jetsullee niinku Jumala oli enkelien kautta saattanu tiadoks. IHME JUTTU.

1 kommentti:

  1. Kiitos Asta, hianoo, että sulla on tämmötteen huumorintajua, jutun juonihan ei mihinkään katoa, vaikka kiäli vääntyy meitin ymmärrettäväksi. Hyvää Uutta Vuotta 2014, kirjoittelehan jatkossakin, usein käyn sivuilla katsomassa onko tullut uutta tekstiä, toivoo Päivi, jonka kyllä tunnet (entinen naapuri) Tullaan kyllä käymään, kun saadaan joulun tohinat ohitse.

    VastaaPoista